SPPSS OUTPUT VERWERKEN IN "WORD" RAPPORTEN.

SPSS Output kun je direct opslaan vanuit het outputscherm. Alhoewel dit makkelijk gaat geniet het niet mijn voorkeur. Meestal, nadat ik een grafiek of tabel voldoende aangepast hebt in SPSS, wordt die opgenomen in een onderzoeksrapport, d.w.z.een Word document. Er zijn een paar dingen waar je op moeten letten bij het overzetten van SPSS output naar Word, die nu aan bod komen.

PAS ZOVEEL MOGELIJK JE TABEL OF GRAFIEK AAN IN SPSS.
Zorg dat je al je aanpassingen gemaakt hebt voordat je de tabel of grafiek naar Word overzet. Daarna kan het niet meer. Dit wil zeggen alle titels, legenda instellen en in tabellen het aantal decimalen aanpassen enz. Het aanpassen of instellen doe je door tweemaal op de grafiek of tabel te klikken. Je komt dan in de Chart Editor of je ziet aan het kader van de tabel dat je de tabel kunt Editten (dit is iets gearceerd).
In het Chart Editor scherm staan de opties in het menu, of kun je door tweemaal te klikken op het object (titel, legenda, waarden op de assen enz.) dat je wilt veranderen een invoer of wijzig scherm oproepen. Ook de menu knoppen spreken voor zich. Het kan zijn dat een bepaalde optie van de menu knoppen in jouw geval niet werkt, de knop Apply kun je b.v. niet selecteren, dan is de kans groot dat voor jouw grafiek die optie helemaal niet mogelijk is.
Een tabel kun je ook op allerlei manieren aanpassen, b.v. kolommen verbreden zodat teksten beter te lezen zijn, of juist versmallen omdat de tabel anders niet op je scherm past. In de Edit Mode gaat dit op vergelijkbare manier als bij de tabellen in Word (Slepen dus). Eigenschappen kun je instellen door met de rechter muisknop binnen de tabel te klikken. Je kunt de celeigenschappen van een of meer cellen wijzigen, maar ook de eigenschappen van de tabel (Layout, andere indeling enz.). Probeer een paar dingen hiervan uit. Als het misgaat begin je gewoon opnieuw, maar meestal zul je versteld staan van al de verschillende mogelijkheden.
Ben je eenmaal zover dat je tabel en/of grafiek naar jouw smaak is, en hopelijk ook naar de smaak en eisen van degene die er over moet oordelen, dan is de tijd gekomen de tabel c.q. grafiek over te zetten naar Word.

EEN GRAFIEK OVERZETTEN VAN SPSS OUTPUT NAAR WORD.

  1. Selecteer de grafiek in het output venster van SPSS.
  2. Kopieer de grafiek vervolgens naar het klembord. (makkelijkste manier CTRL C, maar het kan ook via Edit -->Copy. Een derde manier is rechtsklikken op de grafiek en uit het pop-up menu kiezen voor “Copy”.
  3. Ga daarna naar het Word document.
  4. Plak het bestand in Word. (CTRL V, of Bewerken -->Plakken)
  5. Pas de grootte van het plaatje in Word aan. Dit doe je door Rechts op het plaatje te klikken, het menu “Object opmaken” te selecteren en hier te kiezen voor het Tabblad “Grootte”. Je kunt hier de hoogte en/of breedte van de grafiek aanpassen.

EEN TABEL OVERZETTEN VAN SPSS NAAR WORD.

 

Rechtermuisknop klikken op de tabel en kiezen van Copy special.

 

Wil ik een tabel overzetten naar Excel met behoud van opmaak, dan kan ik dat door te kiezen voor de optie "Excel Worksheet".

Bedenk steeds, een tabel of grafiek kan heel mooi zijn, maar eronder dient altijd de interpretatie van die tabel of grafiek te staan